7 stappen om gezond ouder te worden

Gezond ouder worden. Dit is ook een van de onderwerpen van het RTL4 programma ‘Lekker in je vel’. Op zaterdag 27 maart heeft Mobilae de gelegenheid gekregen zijn perspectief over dit onderwerp uiteen te zetten.

Wilt u ook weten hoe u gezond ouder kunt worden? In dit artikel hebben wij de 7 belangrijkste stappen voor een gezonde levensstijl op een rijtje gezet.

1. Sociale contacten onderhouden

Weet u wat de belangrijkste factor is om gezond ouder te worden? Het is niet alleen zoals velen waarschijnlijk denken, veel bewegen, gezond eten, niet roken en weinig alcohol drinken. Uit studies is gebleken dat de 2 belangrijkste factoren voor een lang leven zijn: hechte relaties en sociale integratie. 

Gezond Ouder Worden

Wanneer u mensen in uw leven hebt met wie u een bijzonder hechte band hebt, draagt dat in belangrijke mate bij tot een lang leven. Naaste contacten bieden namelijk vaak hulp wanneer deze benodigd is, bijvoorbeeld wanneer u in nood bent of een dokter nodig hebt. 

Maar het zijn niet alleen hechte relaties die er toe doen. Nog belangrijker zijn uw sociale contacten in het algemeen. Hiermee wordt bedoeld hoeveel contact u in uw dagelijks leven met mensen hebt. Of dat nu vrienden, kennissen, de postbode, of uw buren zijn. Deze dagelijkse interacties zijn de sterkste indicatoren van een lang leven.

2. In een vertrouwde omgeving blijven

Als sociale interacties zo belangrijk zijn om gezond ouder te worden, hoe zorgt u er dan voor dat u omringd blijft door mensen wanneer u ouder wordt? Veel mensen denken aan een bejaardentehuis, omdat u daar altijd wel iemand tegenkomt. 

In feite is het echter beter om zo lang mogelijk in uw eigen huis of in een vertrouwde omgeving te blijven. Want hier heeft u in de loop der jaren een sociaal netwerk opgebouwd. U hebt zo'n beetje iedereen gezien of gesproken die hier in de buurt woont. U kent uw buren en uw vrienden wonen vaak ook in de buurt. 

3. Mobiel onderweg zijn

Als u sociaal bezig wilt zijn, is het moeilijk om dat vanuit huis te doen. U hebt het meeste sociale contact als u op stap bent. In de supermarkt, bij de bakker, in de stad, op de markt of in het park. 

Op oudere leeftijd kan dit echter moeilijker worden, omdat lang staan of lange afstanden lopen veel kracht vergt. In dergelijke gevallen kan een scootmobiel de juiste oplossing bieden. Met een bereik tot 50 km kunt u moeiteloos boodschappen doen of een rondje in de buurt maken en toch nog adem overhouden voor een gesprek.

4. Valpartijen voorkomen

Als bedrijf zijnde dat mobiliteit, veiligheid en onafhankelijkheid voor senioren vergemakkelijkt, hebben we de afgelopen 29 jaar veel gezien. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen bij ons komen is dat ze een val of ongeluk hebben gehad. 

Een val op oudere leeftijd kan ernstige gevolgen hebben en kan de mobiliteit en de onafhankelijkheid van de persoon ernstig beperken. Bovendien beginnen mensen vaak beweging te vermijden uit angst om (weer) te vallen. Dit kan een vicieuze cirkel op gang brengen. Er zijn verschillende maatregelen die valpartijen zeer doeltreffend kunnen helpen voorkomen.

Hoe U Uw Badkamer Seniorvriendelijk Kunt Aanpassen

5. De badkamer veilig maken

Vooral in de badkamer kunnen veel gevaren op de loer liggen, die met eenvoudige maatregelen kunnen worden tegengegaan. Het risico van uitglijden in de douche kan bijvoorbeeld worden voorkomen met behulp van een stevige handgreep, een antislipvloer of een douchestoel of -kruk. 

Vooral badkuipen, met hun hoge instap, vormen een groot obstakel. Als oplossing kan deze binnen een dag worden vervangen door een inloopdouche of een instapbad. Ook een badlift is een oplossing die het makkelijker maakt om uit het bad te komen. 

Mevrouw J. Medendorp, klant bij Mobilae, besloot om precies deze reden haar bad te laten vervangen door een inloopdouche. Na gehoord te hebben dat een vriendin de hele nacht in haar bad had vastgezeten omdat ze plotseling niet meer kon opstaan, was de beslissing voor mevrouw Medendorp snel gemaakt. Daarnaast had haar bad altijd veel plaats in beslag genomen en besloot zij daarom haar bad te vervangen met een veilige inloopdouche

6. Valpreventie voor de trap 

Naast de badkamer is ook de trap een groot risico om te vallen. Een traplift of huislift biedt hier een veilige oplossing voor. Zelfs als u deze nog niet nodig heeft kan het goed zijn er preventief naar te kijken. Wie een traplift of misschien zelfs een huislift laat plaatsen hoeft deze niet elke dag te gebruiken, maar wanneer het nodig is is de mogelijkheid dan in ieder geval aanwezig.

Dat is ook hoe Mobilae klant de heer N. van Hage het ziet. Onlangs heeft hij een huis gekocht waarbij hij tijdens de renovatiewerkzaamheden  op het idee kwam om direct een huislift te laten installeren. Dit deed hij om zo lang mogelijk veilig en zelfstandig in zijn huis te kunnen blijven wonen. 

Met zijn twee knieprotheses, was de huislift een makkelijke beslissing voor hem. Het voegt niet alleen waarde toe aan het huis, maar het geeft hem ook de mogelijkheid om moeiteloos boven te komen. Tot nu toe is de huislift alleen gebruikt voor zijn kleinkinderen, om de was te vervoeren en tijdens een periode van ziekte. Maar de heer van Hage heeft al zekerheid voor de toekomst aan zijn kant.

7. Handelen met vooruitziende blik

Bij Mobilae stellen wij telkens weer vast dat ongevallen voorkomen hadden kunnen worden door tijdig gebruik te maken van hulpmiddelen. Helaas bestaat er onder senioren nog steeds veel schaamte en stigma over het aanschaffen van bijvoorbeeld een traplift, een scootmobiel of een ander mobiliteitshulpmiddel. 

Het is altijd moeilijk te aanvaarden dat je ouder wordt. Terwijl iedereen oud wil worden, wil niemand echt oud zijn. Maar als u wacht tot er eerst iets misgaat, aanvaardt u mogelijk letsel of onnodig ongemak. 

Wilt u ook met vooruitziende blik handelen en uw huidige woonsituatie veiliger maken, zodat u gezond ouder kunt worden? Wij geven u graag kosteloos en vrijblijvend advies over de verschillende mogelijkheden. Ons advies is altijd persoonlijk afgestemd op uw wensen en behoeften.