Hoe kan de hoge werkdruk in de ouderenzorg worden vermindert

Al voor de Corona crisis was de werkdruk voor verzorgers al hoog. Deze crisis en demografische ontwikkelingen zullen de werkdruk alleen maar doen stijgen. Cijfers tonen aan dat elk jaar het aantal mensen dat zorg nodig heeft met 4 procent stijgt. Echter ook verdere individualisering en het overheidsbeleid laat de vraag naar thuiszorg stijgen. Alleen van 2015 tot 2018 is het aantal senioren met thuiszorg met 5 procent toegenomen.

Dit betekent een overbelasting van zorgmedewerkers wat ook sterk naar voren komt in de werknemers- en werkgeversenquêtes zorg en welzijn die het CBS in 2019 heeft uitgevoerd. Bijna 44 procent van de werknemers in de zorg ervaart hoge of zeer hoge werkdruk. Bovendien zijn zorgmedewerkers vaker ziek dan mensen in andere beroepen. Dit leidt vervolgens tot personeelstekort, meer werk en tijdgebrek voor zorgverleners. Een vicieuze cirkel.

Onrust Ouderenzorg Druk Personeel Verlicht

Hoe kan de hoge werkdruk van het personeel in de ouderenzorg worden vermindert? Het belangrijkste is natuurlijk om meer verplegend personeel op te leiden en in dienst te nemen, maar er zijn ook andere manieren om de werkdruk voor het zorgpersoneel te vermindern.

Vooral in de ouderenzorg kunnen preventieve maatregelen en het gebruik van hulpmiddelen en techniek vaak een groot verschil maken. Veel senioren geven immers pas na een val of verwonding toe hulpmiddelen nodig te hebben. Het preventief gebruik van hulpmiddelen voor senioren kan niet alleen mantelzorgers ontlasten, maar senioren ook helpen langer mobiel, veilig en onafhankelijk in hun eigen huis te blijven wonen.

Een huis- of traplift ter voorkoming van vallen

Naarmate we ouder worden, vormt de trap een steeds groter risico om te vallen. U kunt uitglijden, uw evenwicht verliezen, een stap missen of uw spieren begeven het. Vooral bij senioren kan een val op de trap ernstige gevolgen hebben. Een huislift of traplift geeft hierbij zekerheid. Het stelt hen in staat onafhankelijk en veilig naar boven en beneden te gaan. Dit betekent dat zij langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen en geen hulp nodig hebben om de bovenverdieping te bereiken. 

Veilige badkamer voor meer onafhankelijkheid

Hoe U Uw Badkamer Seniorvriendelijk Kunt Aanpassen

Voor veel senioren wordt douchen, baden of een toiletbezoek iets wat alleen kan worden volbracht met de hulp van een verzorger. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, want er zijn goede hulpmiddelen voor senioren in de badkamer waarmee de zelfstandigheid snel hersteld kan worden. 

Een bad of douche met een antislipvloer. Handgrepen in de douche. Een douchestoel, zodat u niet te lang hoeft te staan. Een badlift om moeiteloos weer uit het bad te komen. Of zelfs een inloopdouche of instapbad voor een gemakkelijke, lage instap. Al deze aanpassingen kunnen helpen om de badkamer veilig te maken voor senioren. Bekijk ons artikel over veilige badkamers voor senioren voor meer tips over dit onderwerp.

Voorbereid op noodsituaties

Een noodknop of telefooncirkel is vooral nuttig voor senioren die alleen wonen en slechter te been zijn. Met een noodknop kunnen senioren direct om hulp bellen als zij zijn gevallen of niet meer kunnen opstaan. Op die manier kan snel hulp worden geboden en kan in veel gevallen erger worden voorkomen. Want snelle hulp betekent ook snel herstel, en dat betekent weer dat je daarna minder hulp nodig hebt.

Als alternatief voor de noodknop kunt u ook deel gaan uitmaken van een telefooncirkel. Dit werkt als een telefoonketting. Elke dag begint een vrijwilliger met het bellen van iemand op een afgesproken lijst. Degene die gebeld wordt, belt vervolgens de volgende persoon en zo wordt de lijst afgewerkt tot de laatste persoon de vrijwilliger terug belt. Als de telefooncirkel wordt onderbroken en niet meer sluit, wordt hier direct op gereageerd. Zo kunnen alleenstaanden zich ook zonder noodknop veilig en verbonden voelen. In veel gemeenten biedt het Rode Kruis, Humanitas of anderen zo'n telefooncirkel aan.

Preventie is het halve werk

In dit artikel laten we u kennismaken met een aantal hulpmiddelen voor senioren die kunnen helpen om de zorg voor ouderen wat te verlichten. Mantelzorgers kunnen echter het meest worden ontlast als deze hulpmiddelen vroeg genoeg worden gebruikt en niet wanneer het eigenlijk al te laat is.

Veel senioren vinden het begrijpelijkerwijs moeilijk om toe te geven dat hun eigen grenzen op een bepaald moment zijn bereikt. Tenslotte wil iedereen oud worden, maar niemand wil oud zijn. Maar het is geen schande om uit voorzorg vroegtijdig hulp in te schakelen. Als u hulpmiddelen aanschaft, hoeft u ze niet noodzakelijk elke dag te gebruiken, maar wanneer het nodig is, hebt u de mogelijkheid. Zonder een lange wachttijd. De prijs blijft dezelfde, of u de steun nu koopt of over een paar jaar. Nu profiteert men er langer van. 

Conclusie

We leven in een wereld waarin ongelooflijk veel mogelijk is. Senioren hebben tegenwoordig veel meer mogelijkheden om zo lang mogelijk zelfstandig, mobiel en veilig te leven. Helaas schamen veel senioren zich of zijn ze bang om toe te geven dat ze ouder worden en maken ze pas gebruik van deze mogelijkheden als het te laat is of helemaal niet meer. Hulpmiddelen kunnen niet alleen senioren ondersteunen in hun onafhankelijkheid, maar ook een deel van de last van verzorgers wegnemen. 

Bovendien mag niet worden vergeten dat zelfs kleine gebaren van vriendelijkheid jegens ouderenverzorgers een verschil kunnen maken. Veel mensen zijn zich vaak niet bewust van de druk waaronder ouderenverzorgers staan. Door begrip voor deze situatie te tonen, kunt u al een groot verschil maken. Het kan ook nooit kwaad om uw waardering te tonen aan ouderen verpleegkundigen. Van een bloemetje of een glimlach wordt toch iedereen vrolijk!