Met mobiliteitshulpmiddelen en slimme thuisapparatuur ouder worden in uw eigen huis

Naarmate we ouder worden, zullen velen van ons een vorm van ondersteuning in huis nodig hebben om zelfstandig te blijven wonen, zoals het installeren van mobiliteitshulpmiddelen zoals een huislift of het veranderen van uw badkuip naar een veilige douche. Smart home-apparaten zijn ook een mogelijkheid om u te helpen ouder te worden op uw plaats. Over het algemeen is het installeren van deze producten thuis goedkoper dan verhuizen naar seniorenwoningen. Hoe dan ook, 'aging in place' (in uw huis blijven wonen) verbetert uw levenskwaliteit, dus waarom zou u uw huis niet zo comfortabel en toegankelijk mogelijk voor u maken?

In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over mobiliteitshulpmiddelen en slimme huizen en hoe senioren hiervan kunnen profiteren.

Wat zijn mobiliteitshulpmiddelen?

Misschien zijn we bekend met gewone mobiliteitshulpmiddelen om ons te helpen van de ene plaats naar de andere te gaan, zoals een rollator, rolstoel, of een scootmobiel. 

Mobiliteitshulpmiddelen houden daar echter niet op. Er zijn tal van mobiliteitshulpmiddelen die u in en om uw huis kunt gebruiken om uw verblijf comfortabeler te maken en de pijn tot een minimum te beperken. Bekijk er hieronder een aantal!

Mobiliteitshulpmiddelen voor veilig ouder worden

Flow X Traplift Met Bocht

Trapliften

De trap op en af lopen wordt voor de meeste mensen gezien als een normale bezigheid. Voor senioren en mensen met mobiliteitsproblemen kan dit echter een uitdagende taak zijn. Er is een grotere kans dat ze struikelen of een trede missen. Sommige mensen ondervinden ook ongemak bij het traplopen, zoals knie-/spierpijn, vermoeidheid, duizeligheid of kortademigheid.

Een traplift kan een perfecte oplossing zijn voor senioren om op hun oude dag te blijven wonen. Met een traplift kunnen zij de trap op en af zonder dat zij bang hoeven te zijn dat zij struikelen of lichamelijke ongemakken ondervinden. Trapliften kunnen op gebogen, rechte en zelfs smalle trappen worden geplaatst.

Bad Of Douche

Inloopdouches of instapbaden

Douchen maakt deel uit van uw dagelijkse verzorging. Het is een moment waarop u kunt ontspannen na een lange dag tuinieren of om te mediteren en u te concentreren op uw welzijn.

Het komt echter vaak voor dat senioren ongemak ervaren tijdens het douchen of baden. Senioren hebben bijvoorbeeld meer kans om te struikelen en te vallen door gladde badkamervloeren. Bij het baden is het soms moeilijk voor senioren om op te staan uit de badkuip na het baden, of u kunt problemen hebben om in en uit de badkuip te stappen als gevolg van de hoge badwand.

Het vervangen van uw badkuip door een toegankelijke inloopdouche kan een belangrijke verandering voor u zijn. Veilige inloopdouches zijn vaak uitgerust met een anti-slip douchevloer, een lage instap, en accessoires zoals een handgreep of douchestoel. Deze functies zullen senioren helpen om zich veiliger te voelen in de badkamer.

Als u een badkuip heeft, kunt u een badlift installeren. U hoeft alleen maar op de badlift te gaan zitten en hij gaat omhoog of omlaag om u te helpen in bad op of neer te gaan. Met dit hulpmiddel kunt u struikelen en vallen in bad voorkomen. Het is ook mogelijk om uw badkuip te vervangen door een instapbad met deur, zodat u uw been niet te hoog hoeft op te tillen om in en uit het bad te stappen.

Medisch waarschuwingssysteem

Een medisch waarschuwingssysteem verbindt u snel met een dispatch die hulp kan inroepen voor noodgevallen. Dit systeem werkt met een horloge of een knop en is erg handig voor senioren die alleen wonen.

Een slim medisch waarschuwingssysteem kan gebruikers niet alleen in contact brengen met hulpdiensten, maar kan ook een mogelijke val detecteren (Automatic Fall Detection genoemd), met GPS-connectiviteit, stemgestuurde commando's, en activiteit-/bewegingsmonitoring.

Compacte Huisliften Modellen

Huisliften

Als u in een huis met twee of meer verdiepingen woont en moeite hebt om de trap op en af te lopen, kunnen huisliften ook een geweldig hulpmiddel worden.

Veel mensen kunnen het verschil tussen een huislift en een traplift niet goed onderscheiden. Terwijl een traplift de vorm heeft van een bewegende stoel die aan een trap is aangepast, kunnen huisliften overal worden geplaatst. Een huislift is ook meer geschikt voor mensen met een rolstoel.

Grijper

Eén ding dat we weten over oud worden is dat het moeilijker wordt om je te verplaatsen. Van rugpijn tot artritis, sommige aandoeningen zitten in de weg. Een grijper werkt als een handverlenging om u te helpen dingen te pakken die buiten uw bereik liggen.

Een grijper heeft een lange steel die verbonden is met een grijpapparaat. U gebruikt het door op een knop te drukken die zich aan het andere uiteinde van de steel bevindt. Grijpwerktuigen zijn ook nuttig wanneer u het voorwerp dat u oppakt niet wilt aanraken. Ze kunnen worden gebruikt om gevallen voorwerpen op te rapen, hoge kasten te bereiken, te tuinieren, vuilnis op te rapen, muizenvallen met muizen te verzorgen, en voor diverse andere toepassingen.

Kan een "smart home" eenvoudig zijn?

Veel mensen denken dat "smart home" een concept is dat alleen kan worden begrepen door mensen die verstand hebben van technologie. Zo ingewikkeld is het echter niet!

Dit gezegd hebbende, "Smart Home" is een overkoepelende term. Het is geen standaard oplossing. Verschillende mensen hebben hun eigen versie van "Smart Home" op basis van hun behoeften en hun eisen, inclusief senioren.

Smart Home en toegankelijkheid concept

Hoewel een Smart Home een concept is voor iedereen, moet de installatie van smart home-apparaten in een seniorenwoning worden gepland met doelstellingen in het achterhoofd. De belangrijkste smart home-functies voor senioren zijn aanpassing en toegankelijkheid. Denk aan deze zaken voordat u een smart home-apparaat of -systeem in uw huis installeert: 

  1. Wat is/zijn de kwestie(s) die door het smart home-apparaat moet(en) worden aangepakt? Misschien hebt u mobiliteitsproblemen en hebt u dus een robotstofzuiger nodig om de vloer van uw huis schoon te maken.

  2. Is/zijn het/de apparaat(en) gemakkelijk te installeren? Wie kan u helpen bij de installatie? Moet het apparaat regelmatig worden onderhouden? Kunt u de apparaten zelf onderhouden, of moet u hiervoor een beroep doen op uw familielid of een monteur?

  3. Hoe duurzaam is/zijn het apparaat/de apparaten? Kunt u gemakkelijk een nieuw apparaat toevoegen? Kunt u een nieuwe functie aan het apparaat toevoegen, zodat het zich kan aanpassen aan uw groeiende behoeften?

Welk smart home-apparaat is het voordeligst voor senioren?

Als het op smart homes aankomt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Hoewel de functie en de voordelen van smart home-apparaten door iedereen van alle leeftijden kunnen worden gevoeld, kunt u ook profiteren van deze functionaliteiten. Dit zijn enkele van de smart home-apparaten die het meeste voordeel opleveren voor senioren, en we raden aan om deze producten in huis te hebben.

Amazon Alexa At Home

Spraakgestuurde virtuele assistenten

"Alexa, gaat het regenen vandaag?"

"Hé Siri, bel alsjeblieft mijn kleindochter"

Spraakassistenten maken ons leven langzaam makkelijker. We hoeven onze smartphone niet meer te pakken om het weerbericht te checken of om te zien wie de voetbalwedstrijd van gisteravond heeft gewonnen. Door het gewoon aan de virtuele assistent te vragen, krijgen we het antwoord.

Hoe kan dit hulpmiddel u helpen? Interactie met gadgets kan een probleem worden voor senioren die slechtziend zijn, tremor of motorische problemen hebben, of mensen met mobiliteitsproblemen. Daarom is een spraakgestuurde tool een perfect hulpmiddel om het werk rond het huis te doen.

Virtuele assistenten reageren niet alleen op actieve vragen, maar kunnen ook meer "proactief" reageren op uw behoeften. In plaats van dat u hen vraagt "Wat staat er vandaag op mijn agenda?", kunt u deze virtuele assistenten programmeren om mondeling uw planning voor de dag uit te spreken, zoals uw wekelijkse boekenclub. U kunt de assistent ook zo instellen dat hij u herinnert aan uw dagelijkse gewoonten, bijvoorbeeld dat u uw medicijnen moet innemen.

Smart Lighting

Slimme verlichting

Slimme verlichting in de vorm van slimme gloeilampen of LED-dimmers in de muur kunnen u helpen te navigeren in en om uw huis, vooral 's nachts. Met behulp van een eenvoudige app kunt u plannen wanneer u de verlichting aan en uit wilt hebben. Vanuit dezelfde app kunt u soms ook de intensiteit van het uitgestraalde licht instellen en zelfs het kleurenschema van het licht wijzigen.

Slimme verlichting kan ook worden aangesloten op een slimme bewegingsdetector voor een comfortbeleving op een hoger niveau. Deze functie kan handig zijn voor gangverlichting. Wanneer u bijvoorbeeld 's nachts wakker wordt om naar de badkamer te gaan, kan de gangsensor uw beweging detecteren en de verlichting automatisch inschakelen. Hij gaat vanzelf uit zodra hij geen beweging meer waarneemt.

Huisbeveiligingscamera's

Slimme beveiliging, met name video deurcamera's, is de afgelopen jaren een populair onderwerp geweest, vooral nu slimme video deurbellen compatibel zijn met de belangrijkste smart home apparaten op de markt.

Welke slimme deurbel moet u als senior kiezen? Zoek een video deurbel die verbonden is met een tablet of een smartphone. Wanneer u de deurbel hoort of wanneer u een melding op uw telefoon ziet, kunt u zien wie het is zonder dat u naar de voordeur hoeft te lopen. Wilt u nog een stapje verder gaan? Schaf dan een slimme deurbel aan die ook dienst doet als slim slot. Zo kunt u ook van veraf de deur openen!

Slimme hoortoestellen

Als u niet zonder uw hoortoestel kunt, goed nieuws, er zijn steeds meer hoortoestellen op de markt die verbonden zijn met WiFi en bluetooth-technologie.

Slimme hoorhulp technologie is de toekomst van hoortoestellen. Met een hoortoestel dat is aangesloten op Bluetooth, kunt u het aansluiten op een Smart TV en uw hoortoestel personaliseren op een bepaald volume dat voor u comfortabel is. Op deze manier, als u met uw kleinkinderen naar een voetbalwedstrijd kijkt en zij het volume liever harder zetten, zult u nog steeds comfortabel zitten omdat uw hoortoestel het volume van uw voorkeur zal uitzenden.

Ondersteunende hoortechnologie kan ook worden gecombineerd met AI (kunstmatige intelligentie) gezondheidsmonitoring. Sommige slimme hoortoestellen zijn verbonden met een bepaalde app die u inzicht kan geven in uw algemene welzijnsscore. Door middel van traagheidssensoren zijn ze ook in staat om een val te detecteren en een noodsms te sturen naar verschillende mensen, en de hulpdiensten te informeren.

Tot slot...

Met mobiliteitshulpmiddelen en smart home-apparaten zijn senioren in staat om hun leven comfortabel thuis te leiden zonder te hoeven verhuizen naar een seniorenwoning of een instelling voor begeleid wonen.

Als adviseur en leverancier van mobiliteitshulpmiddelen biedt Mobilae een reeks mobiliteitshulpmiddelen die u helpen een onafhankelijk leven te leiden in en rond uw huis, zoals huisliften, trapliften en inloopdouches/instapbaden. Neem contact met ons op voor een kosteloos en vrijblijvend advies.