Verbonden blijven

Verbonden Blijven

Wij als mensen zijn sociale wezens, daarom is het en zal het altijd belangrijk blijven om sociale contacten te onderhouden. Samen staan we sterker, alleen wordt dit momenteel moeilijk gemaakt door afstand van elkaar te moeten houden. Juist nu is het daarom belangrijk om verbonden te blijven met elkaar. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend bijvoorbeeld als iemand alleen woont, niet goed overweg kan met digitale apparaten of geen directe contacten heeft. Voor deze mensen is het belangrijk om ondersteuning te krijgen. Wij delen graag verschillende manieren om vanaf een afstand toch contact te kunnen behouden. Voor wie de digitale wereld een uitdaging is zijn er ook andere opties om in contact te blijven via verschillende telefoon-contact initiatieven.  Ondersteun elkaar om verbonden te blijven!

Digitalisering gebruiken om sociaal contact te behouden;

We leven in een tijd waar alles gedigitaliseerd is, van een tekstbericht sturen tot verse groente thuis laten bezorgen. Dit spreekt niet iedereen aan. De digitalisering wordt soms zelfs als probleem gezien, omdat het voor veel afleiding kan zorgen. Wel kunnen we het in de tijd van sociale onthouding gebruiken om toch in contact te blijven met de mensen die we normaal om ons heen hebben.  

Start online

Om een beter overweg te kunnen met  internet hebben Vodafone en Ziggo een initiatief gestart om ouderen online te helpen. Het programma Welkom Online helpt mensen met de start om wegwijs te worden op het internet. 

Apps

Voor op de telefoon en tablet zijn er veel verschillende apps die gedownload kunnen worden. De basis sociale applicaties die het meest gebruikt worden zijn  WhatsappFacebook, Twitter en Instagram. Op Facebook zijn er ook veel verschillende groepen aangemaakt die berichten publiceren over de huidige situatie, waar vragen gesteld kunnen worden en mensen elkaar ondersteunen in deze tijd. In de zoekbalk in facebook kunnen deze opgezocht worden. Bijvoorbeeld de groep: Corona Durf te Vragen Helpen Nederland.

Activiteiten Voor Senioren

Ook komen er meer apps die een connectie willen maken met mensen door samen een spel te spelen; zo heeft Rummikub een online versie en kan deze gekoppeld worden aan een Facebook account zodat er samen met vrienden en familie online gespeeld kan worden. Ook zijn er andere spelletjes zoals Scrabble, (Kolonisten van) Catan en trivia apps die samen gespeeld kunnen worden.

Het is fantastisch om te zien hoeveel initiatieven er gestart worden om te zorgen dat mensen zich niet alleen voelen. Het is makkelijk om in een routine soms de tijd en de mensen om je heen te vergeten. Nu de wereld een beetje stil staat, geeft het mensen de tijd en ruimte om op creatieve manieren met elkaar in contact te komen. Op het internet zijn er pagina’s vol aan informatie. Voor u zetten wij een paar ideeën op een rijtje:

#NIETALLEEN

“Niet alleen” is een organisatie die veel initiatieven van verschillende organisaties bundelt op hun webpagina. Mensen die hulp nodig hebben of juist hulp willen bieden kunnen hier terecht en worden daarna verbonden met de juiste organisatie. Apart van het verbinden van mensen en organisaties wordt nietalleen.nl als TV programma uitgezonden en laat de EO zien hoe Nederlanders elkaar ondersteunen gedurende deze tijd. Ook is het mogelijk om uw verhaal te delen door in een bericht op Social Media #nietalleen toe te voegen. 

Telefooncirkel

De telefooncirkel is er voor bedoeld om ouderen die alleen zijn elke dag van een vast contactpunt te voorzien. Zo houdt de groep elkaar een beetje in de gaten en is er altijd iemand die weet hoe het met u gaat. Elke dag begint de vrijwilliger van de organisatie met het bellen van iemand die op de afgesproken lijst staat. Die persoon belt de volgende op en zo wordt de lijst afgewerkt totdat de laatste persoon de vrijwilliger weer terugbelt. Zo blijft men verbonden met elkaar. Elke gemeente gebruikt verschillende organisaties om een telefooncirkel mogelijk te maken. In veel gemeenten zorgt het Rode Kruis, Humanitas of anderen actief hier voor. Wanneer u op het internet zoekt naar telefooncirkel en uw plaatsnaam zal de meest actieve organisatie naar voren komen.

Luisterlijn

Is een kort belletje in de ochtend niet genoeg, dan zijn er veel meer opties en telefoonnummers met mensen die klaar staan om een gezellige babbel aan te gaan. De meest bekende is de Luisterlijn. Maar er zijn verschillende Luisterlijnenopgezet die het mogelijk maken om mensen telefonisch te verbinden die, vooral nu, weinig contact hebben en toe zijn aan een goed gesprek.

Kent u iemand die niet goed met de computer overweg kan maar die dit wel leuk zou vinden deel dan het nummer van de luisterlijn 0900 0767.

Het mag niet zo zijn dat door de huidige situatie wij er niet meer voor elkaar kunnen zijn. Tijdens deze periode is het essentieel om verbonden te blijven. Het is niet makkelijk maar wij hopen dat met het delen van deze informatie wij toch een stapje dichter bij elkaar kunnen komen (wel natuurlijk met veilige anderhalve meter afstand).