8 tips om uw scootmobiel uit handen van dieven te houden
Scootmobielen zijn de laatste tijd weer erg in trek onder criminelen. Zo blijkt dat veel scootmobielen eenvoudig te stelen zijn. Beveilig uw kostbare bezit dus goed en voorkom dat dieven u in uw mobiliteit beperken.
Ook scootmobielen ontkomen dus niet aan het dievengilde. Bedenk dat dieven graag snel en ongezien te werk willen gaan. Alle acties die ervoor zorgen dat dieven meer tijd nodig hebben of grotere kans hebben gezien te worden, dragen bij aan het voorkomen van een diefstal. Graag geven wij u tips welke maatregelen u kunt nemen om te voorkomen dat uw scootmobiel ongewild meegenomen wordt en dat uw mobiliteit en zelfstandigheid plotseling afgenomen wordt.
1. Veilig wegzetten
Veiligheid begint altijd bij uzelf. Leer uzelf aan de scootmobiel altijd op een zo veilig mogelijke plek te zetten en de scootmobiel sleutel uit het contact te halen. Het liefst op een plek waar u de scootmobiel ook goed in het oog kan houden. Ongeacht waar u bent of wie u bezoekt, binnen of buiten en wat u ook gaat doen. Laat uw scootmobiel niet onbeheerd achter met de sleutel in het contact. Juist bij korte bezoeken, een gesprek voeren of even boodschappen doen is dit belangrijk.
2. Een extra slot
Simpel en eenvoudig. We raden aan het voertuig met een extra - goedgekeurd en gecertificeerd - slot te beveiligen. Bijvoorbeeld met een ketting aan een muuranker of een slot dat het wiel blokkeert. Vertrouw niet alleen op het stuurslot. Zeker niet als uw scootmobiel buiten staat en er geen (beveiligde) stalling is. Geef ook nooit zomaar uw scootmobiel sleutels (originele, reserve of van extra sloten) af.
3. Gebruik een scootmobiel alarm of traceersysteem
Bij grotere scootmobielen bestaat de mogelijkheid om deze van een scootmobiel alarmsysteem te voorzien. Helaas zijn niet alle types geschikt, dus laat u goed adviseren voordat u tot de aanschaf overgaat. Het gebruik van deze alarmen is zeer eenvoudig en ze zijn snel en eenvoudig te activeren en deactiveren.
Er bestaan ook traceer diensten die het met een GPS zender mogelijk maken uw scootmobiel terug te vinden na diefstal. Vaak zijn dit abonnementsdiensten.
4. Zet uw scootmobiel binnen
Als u de mogelijkheid heeft, dan adviseren wij uw scootmobiel altijd binnen te stallen. Denk hierbij aan een schuur, garage of zelfs in uw woning. Zorg bij stalling in huis ervoor dat u niet uw uitgang / vluchtweg blokkeerd. Ook in appartementencomplexen is er vaak een afgesloten gemeenschappelijke ruimte. Denk aan een drempelhulp indien u de scootmobiel binnen wilt stallen. Deze zijn er voor diverse hoogtes. Zet uw scootmobiel echter ook in binnenruimtes altijd op slot en bij voorkeur in de buurt van een stopcontact voor het opladen van de accu.
5. Stal op een zichtbare plek
Zorg dat uw scootmobiel altijd op een plek staat waar hij goed zichtbaar is indien u niet beschikt over een afgesloten en/of bewaakte stalling of tuin. Zet uw scootmobiel met een extra slot op een plek waar u hem goed kunt zien. Niet te ver weg en als het kan op een verlichte plek. Het kan de moeite waard zijn om te onderzoeken of een scooterstalling of scooterhuif aan te schaffen.
6. Veranker uw scootmobiel
Voor buiten is het noodzakelijk om uw scootmobiel vast te zetten aan bijvoorbeeld een paal of hek of aan een muuranker. Hier heeft u wel een stevige ketting en extra sloten voor nodig. Let ook hier op aanwezigheid van een stopcontact. Het is altijd handig de scootmobiel op te laden tijdens de stalling. Een extra oplader is dan geen overbodige luxe.
7. Registreer uw scootmobiel
Maak na ontvangst van uw nieuwe scootmobiel gelijk foto’s en noteer het serienummer. Bewaar deze bij uw andere documenten en bijvoorbeeld uw scootmobiel reservesleutel. Deze details helpen de politie bij de opsporing. Daarnaast wordt uw scootmobiel zo minder aantrekkelijk voor heling. Op de pagina’s Maak het ze niet te makkelijk en Stop heling van de overheid kunt u waardevolle goederen registreren. De kans dat uw scootmobiel dan teruggevonden wordt is daarmee ook groter.
8. Goede scootmobiel verzekering
Een scootmobiel is een prijzig product. Het is zeker de moeite waard de scootmobiel aanvullend te verzekeren naast de verplichte WA-verzekering. U kunt bij diverse scootmobiel verzekeringen de mogelijkheden opvragen of dit via onze Klantenservice regelen.
Toch gestolen?
Mochten ondanks al uw inspanningen, dieven er toch vandoor zijn gegaan met uw scootmobiel, meldt dit dan zo snel mogelijk aan de politie en doe aangifte. Zo kan de politie en scootmobiel verzekering actie ondernemen. U kunt langs bij het lokale politiebureau of dit online doen.
Vraag de adviseurs van Mobilae naar de genoemde mogelijkheden om uw scootmobiel extra te beveiligen en te verzekeren. Wij helpen u graag mobiel, veilig en onafhankelijk te blijven. Mobilae voor meer vitae.