Onafhankelijk leven

Gepubliceerd op šŸž„Bijgewerkt op

Eenzaamheid bestrijden tijdens de feestdagen

Als de feestdagen naderen, verliezen veel senioren die worstelen met eenzaamheid misschien de warmte en het geluk uit het oog die vaak gepaard gaan met deze tijd van het jaar. Hoewel de straten versierd zijn voor de feestdagen en de huizen gevuld zijn met gelach, hebben sommige ouderen te maken met de trieste eenzaamheid die hoort bij het ouder worden.

Maar het is belangrijk om te weten dat er veel manieren zijn om deze winterse eenzaamheid te bestrijden en je erbij te horen en verbonden te voelen.

In dit artikel bespreken we gemeenschapsprojecten en oprechte manieren om senioren te helpen die zich eenzaam voelen tijdens de feestdagen. We hopen dat dit artikel u zal helpen manieren te vinden om u minder eenzaam te voelen.

Eenzaamheid in cijfers

Het is niet verrassend dat cijfers aantonen dat oudere mensen zich eenzaam voelen rond de feestdagen. Volgens een onderzoek uit 2017 van de American Association of Retired Persons (AARP) zei 31% van de respondenten de afgelopen vijf jaar eenzaam te zijn geweest tijdens de feestdagen, en 41% zei bang te zijn dat een vriend of familielid zich down zou voelen.

Age UK meldt dat meer dan 2 miljoen volwassenen boven de 75 in het Verenigd Koninkrijk alleen wonen, en meer dan een miljoen oudere volwassenen geven toe dat ze soms meer dan een maand niet praten met vrienden, familie of buren. Het is duidelijk uit deze cijfers uit twee verschillende landen dat oudere mensen eenzaam zijn en er moet een manier zijn om dit tegen te gaan, vooral tijdens de feestdagen.

Redenen waarom senioren zich eenzaam voelen tijdens de feestdagen

Hier zijn twee belangrijke redenen waarom senioren zich eenzaam kunnen voelen tijdens de feestdagen van Kerstmis en Nieuwjaar:

Ver weg van familie

De feestdagen zijn bedoeld om door te brengen met goede vrienden en familie. Maar naarmate de tijd verstrijkt, verhuizen vrienden uit de buurt en groeien kinderen op, waardoor de mogelijkheid om contacten te leggen beperkter is dan voorheen.

Verlies van vertrouwde tradities

Sommige feestdagen tradities kunnen wegvallen of veranderen naarmate kinderen ouder worden en er meer dynamiek in het leven komt. Het is ook mogelijk om u verdrietig en nostalgisch te voelen omdat dingen niet meer hetzelfde zijn als vroeger als u denkt aan de goede oude tijd.

Tips om eenzaamheid tijdens de feestdagen te overwinnen

Voelt u zich eenzaam tijdens de feestdagen? Hier zijn enkele tips om u te helpen ermee om te gaan. Vergeet niet dat u vrienden en familie hebt, ook al is dat meer op afstand. Als u zich eenzaam voelt, kunt u altijd met iemand praten.

Contact houden met mensen

connecting with each other

Het is geen prettig gevoel om alleen te zijn als iedereen tijd met zijn familie doorbrengt en u niet. Misschien woont u in een aanleunwoning of in een andere stad dan zij. Op dit moment is het nog steeds belangrijk om contact te houden met andere mensen. Dagelijks een praatje maken met mensen kan helpen om het gevoel van eenzaamheid te bestrijden, zelfs als het vreemden zijn.

In sommige landen zijn er hotlines die mensen helpen om zich niet eenzaam te voelen. U kunt deze nummers bellen om met mensen te praten, hoe groot of klein het probleem ook is.

  • In Nederland biedt Luisterlijn hulp via hun getrainde vrijwilligers die bereid zijn om naar de verhalen van mensen te luisteren op elk moment dat ze zin hebben om te praten. U kunt Luisterlijn bereiken via telefoonnummer 088 0767 000. Deze dienst is dag en nacht beschikbaar, dus wanneer u zich eenzaam voelt, is er altijd iemand die met u wil praten. Een gesprek is altijd anoniem, vertrouwelijk en kost u niets, op eventuele belkosten na dan.
  • In BelgiĆ« heet een soortgelijke dienst Tele-Onthaal. Bel gewoon 106 om met hen in contact te komen en te praten over wat u dwars zit. U hoeft zich geen kleine of grote zorgen te maken, een getrainde vrijwilliger biedt altijd een luisterend oor.

Probeer van de feestdagen een speciale tijd voor uzelf te maken

doing christmas activities

U kunt deze kerst ook iets speciaals doen, al is het alleen. Dat kan zijn door kerstversieringen in uw woonkamer op te hangen, een lekkere maaltijd te bereiden, een wandeling naar de stad te maken om de lichtjes of een kerstmarkt te bekijken, of een film te kijken die u een goed gevoel geeft. Door iets speciaals voor uzelf te doen, voelt u zich beter en krijgt u meer energie.

Ga op zoek naar gemeenschapsevenementen

community events

Betrokken raken bij het leven van anderen kan helpen om u minder alleen te voelen. Overweeg om vrijwilligerswerk te doen bij een evenement in je buurt. Een soeppot in de buurt, een kleinschalige kerstviering of een kerstmis in de plaatselijke kerk kunnen geschikte opties zijn. U krijgt iets te doen en u bent in een sociale omgeving waar u nieuwe kennissen zult maken.

U bent niet alleen!

Het is niet fijn om eenzaamheid te ervaren tijdens de feestdagen. Deze emotie moet u er echter niet van weerhouden om te proberen geluk te vinden tijdens de feestdagen. Betrokken raken bij gemeenschapsevenementen in uw omgeving of iets leuks doen voor uzelf kunnen goede, positieve manieren zijn om uw gedachten van het eenzame gevoel af te halen. Bel gerust een hulplijn als het moeilijk wordt en je met iemand wilt praten. Er is altijd iemand die naar u wil luisteren.

Namens iedereen van Mobilae, wensen wij u een fijne kerst en gelukkig nieuwjaar.