Onafhankelijk leven

Gepubliceerd op 🞄Bijgewerkt op

9 ideeën om een kleine badkamer optimaal in te richten

Op zoek naar ideeën om uw kleine badkamer groter te laten lijken? Haal het meeste uit uw badkamer met onze ideeën en tips. Want zelfs de kleinste badkamer kan niet alleen praktisch, maar ook stijlvol worden ingericht.


1. Laat uw kleine badkamer groter lijken met wandpanelen

Wanneer u uw douche of badkuip vernieuwt, kunt u het beste kiezen voor wandpanelen. Immers, grote oppervlakken reflecteren meer licht - vooral wanneer ze helder zijn – lijken hierdoor uniformer, waardoor de ruimte optisch groter wordt. Hoe meer voegen tussen tegels een badkamer heeft, hoe onrustiger en kleiner de ruimte eruit ziet.

2. Kies voor lichte, natuurlijke kleuren met accenten

Met de juiste kleurkeuze kunt u veel bereiken in een kleine badkamer. Als algemene regel geldt dat lichte kleuren de kamer groter laten lijken, omdat ze het licht beter reflecteren dan donkere kleuren.

Het kan echter ook zinvol zijn om donkere kleuren slim te gebruiken in een kleine badkamer. Contrasten en kleuraccenten zijn namelijk belangrijk om de blik te trekken. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat er meer aandacht wordt gegeven aan plekken in uw badkamer die er toe doen. Zodoende ook afgeleid wordt van de plekken die er niet toe doen.

U kunt accenten op veel verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld door contrasterende handdoeken te gebruiken of met bijzondere decoraties. Maar ook door afzonderlijke muren of delen van de muur een kleur te geven. Houdt er rekening mee dat lichte kleuren de muur optisch naar voren brengen, terwijl donkere kleuren de muur meer diepte geven en hem dus iets naar achteren brengen. Zo kunt u de ruimte optisch breder of langer laten lijken.

Maak daarnaast gebruik van natuurlijke materialen zoals steen en hout. Deze zorgen voor een aangename en vriendelijke sfeer.

3. Verlicht uw badkamer met de juiste lampen

Licht speelt een belangrijke rol om uw kleine badkamer uitnodigender te maken en groter te laten lijken. Maar niet alle licht is hetzelfde. Verschillende lichtbronnen hebben verschillende effecten.

Plafondverlichting zorgt voor algemene helderheid in de ruimte. Wandarmaturen daarentegen geven indirect licht. Het licht wordt gereflecteerd door het plafond waardoor de badkamer gelijkmatiger wordt verlicht.

Daarnaast is een lichtbron in de buurt van de spiegel ook belangrijk voor een goede make-up, styling en het scheren. Wanneer deze spiegel lampjes goed gekozen zijn, zullen ze het gezicht het beste verlichten.

4. Maak gebruik van de hoogte van uw badkamer

Wanneer de badkamer niet genoeg ruimte heeft voor uw spullen, gebruikt u het beste de hoogte in uw voordeel. U kunt bijvoorbeeld zeepdispensers, tandenborstel- of haardrogerhouders aan de muur bevestigen. Dit haalt ze uit de weg en geeft u meer vrije ruimte op de wastafel.

Een ander idee om meer opbergruimte te creëren en de volledige hoogte te benutten, is het plaatsen van kolomkasten of een onderkast die helemaal tot aan de vloer reikt. Immers, hoe meer spullen u kunt opbergen, hoe opgeruimder en uitnodigender de badkamer er uitziet.

Ten slotte kunt u uw klassieke radiator vervangen door een vlakke handdoekradiator of designradiator (met een foto als afbeelding). Handig hierbij is dat het niet alleen meer ruimte schept, maar ook functioneert als handdoekrek.

5. Bespaar niet op de badkamerspiegel

Spiegels zijn niet alleen belangrijk in kleine badkamers om zich op te maken of the scheren. Ze geven ook de indruk van extra ruimte en reflecteren veel licht. Daarom zijn bijzonder grote of zelfs meerdere spiegels in een kleine badkamer een aanrader.

Een spiegelkast is ook een goed idee voor een kleine badkamer, omdat het verborgen opbergruimte biedt.

6. Maak de ruimte opener met een inloopdouche met glazen wanden

Wanneer u een douche kiest voor een uw badkamer, is het belangrijk dat deze barrièrevrij is en dat de wanden van (veiligheids)glas zijn. Hierdoor voelt een inloopdouche aan als een natuurlijk verlengstuk van de badkamer in plaats van een apart deel van de ruimte.

7. Bespaar ruimte met een douche-bad combinatie

De douche en het bad nemen bijzonder veel plaats in de badkamer. Het is daarom de moeite waard te bekijken hoe u hier ruimte kunt besparen. Veel mensen willen echter geen compromis sluiten en hun douche of bad weghalen. Gelukkig hoeft dat ook niet, omdat er bad-douche combinaties bestaan. Dit zijn badkuipen met een douchefunctie.

Er zijn verder ook nog ruimtebesparende alternatieven voor mensen die een conventionele badkuip gewoonweg niet past maar er wel veel plezier aan beleven. In dat geval kunt u kiezen voor een ruimtebesparende badkuip die smaller wordt naar het voeteneinde toe en dus minder ruimte inneemt. Daarnaast zijn er ook hoge instapbaden, die minder ruimte innemen dankzij een geïntegreerde zitting en meer hoogte. Zo zijn er genoeg alternatieven die u kunnen onderdompelen in een warm bad vol ontspanning, zonder stress.

8. Maak slim gebruik van schuine daken, hoeken en nissen

Schuine daken nemen in een kleine badkamer veel ruimte in beslag. Dit maakt ze voor veel mensen een obstakel. Maar met het juiste gebruik, hoeft dit niet het geval te zijn. Schuine daken zijn perfect voor een badkuip. Hiervoor is nauwelijks hoogte nodig.

Hoeken kunnen weer perfect gebruikt worden voor een douche of hoekbad.

Of heeft u een nis in de badkamer waarvan u niet weet wat u ermee aan moet? Met een douche op maat, kunt u de nis perfect opvullen. Het maakt niet uit wat de afmetingen van de nis zijn. Een inloopdouche kan op maat worden aangepast.

9. Verwen uzelf

Een kleine badkamer heeft ook zijn voordelen. U hoeft weinig materiaal te kopen. Dit betekent dat de kosten voor een verbouwing of aanpassing binnen redelijke grenzen blijven. Doe hier uw voordeel mee en maak uw kleine badkamer veiliger, luxueuzer én aangenamer.