Onafhankelijk leven

Gepubliceerd op ūüěĄBijgewerkt op

Hoe kunnen ouderen langer thuis blijven wonen?

Op een bepaald moment denkt iedereen na over hoe en waar hij of zij op latere leeftijd wil wonen. De mogelijkheden zijn talrijk. De bekendste woonvormen voor ouderen zijn verpleeghuizen, senioren residenties, begeleid wonen, senioren woongemeenschappen, kangoeroewoningen en thuis blijven wonen.

We zien dat veel senioren ervoor kiezen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Zij willen hun leven leiden in de omgeving die voor hen vertrouwd is en waar zij zich prettig voelen. Om dit mogelijk te maken zijn vaak diverse aanpassingen in de leef- en zorgsituatie nodig. In dit artikel vatten we samen waar senioren op kunnen letten wanneer ze zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen.

Waarom moeten ouderen langer thuis blijven wonen?

Naarmate we ouder worden brengt een huis steeds meer beperkingen en belemmeringen met zich mee. Voor senioren verhoogt dit vaak het risico op vallen en letsel in huis. Velen gaan er vervolgens van uit dat het voor senioren beter is om in een verpleeghuis te worden geplaatst.

Studies hebben echter aangetoond dat we langer leven in een omgeving waarin we sociaal ge√Įntegreerd zijn (Holt-Lunstad, 2010, 2015). Daarom kan het voor ouderen een goede keuze zijn om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Thuis zijn senioren sterk ge√Įntegreerd en hebben zij in de loop der jaren een sociaal netwerk opgebouwd. Niet alleen buren en vrienden uit de buurt maken deel uit van dit netwerk. Ook losse kennissen en mensen die zij dagelijks ontmoeten, zoals de postbode of de bakker, verrijken het sociale netwerk.

In een nieuwe omgeving kan het voor senioren moeilijk zijn om opnieuw een sociaal netwerk op te bouwen. Dit komt doordat het leggen van nieuwe contacten vaak een uitdaging is op oudere leeftijd.

Om die reden is het voor senioren over het algemeen beter om in hun vertrouwde omgeving te blijven. Afhankelijk van de woning moeten echter verschillende maatregelen worden genomen om de veiligheid in huis te blijven garanderen. Valpreventie is immers minstens even belangrijk als sociale integratie.

Welke maatregelen zijn nodig om langer thuis te blijven wonen?

Om het leven thuis voor senioren gemakkelijker te maken, zijn met name twee aspecten belangrijk. In de eerste plaats moet de woonruimte voor senioren zo worden aangepast dat obstakels en gevaren worden weggenomen. Ten tweede, is het belangrijk te overwegen welke zorg of ondersteunende diensten noodzakelijk kunnen worden.

Verbouwing of aanpassing van de woning voor ouderen

Voor meer veiligheid en onafhankelijkheid moet de woning barrièrevrij zijn. Tot de grootste obstakels voor senioren in huis behoren de trap en de badkamer. Voor beide zijn er verschillende oplossingen.

Oplossingen om trappen gemakkelijk te overwinnen

Zeer weinig woningen zijn volledig gelijkvloers. In veel gevallen hebben senioren een veilige oplossing nodig om de trap te nemen. De eenvoudigste oplossing is het installeren van een traplift. Om naar boven of beneden te gaan zit je op een comfortabele stoel en druk je op een knop of joystick om deze te bedienen. De stoel beweegt langs een op de trap ge√Įnstalleerde rail in de gewenste richting. Het praktische van een traplift is dat het op bijna elke trap in slechts √©√©n dag kan worden ge√Įnstalleerd.

mli-trio-plus

Een alternatief voor een traplift is een huislift. Huisliften zijn compacte liften die speciaal zijn ontworpen voor privégebruik. In tegenstelling tot normale liften, hebben huisliften meestal geen liftschacht nodig. Een huislift kan bijna overal in huis worden geplaatst waar boven en onder voldoende ruimte is. De meest compacte huislift heeft zelfs minder dan één vierkante meter ruimte nodig.

Beide liften zijn goede oplossingen om veilig en moeiteloos van de ene verdieping naar de andere te gaan. Wilt u weten welke oplossing beter is voor uw huis en situatie? Ons artikel over traplift of huislift geeft hier antwoorden op.

Oplossingen voor een veilige badkamer

De combinatie van gladde oppervlakken en nattigheid maakt baden en douches al snel een bron van gevaar voor ouderen. Een antislipvloer en handgrepen voorkomen dat senioren uitglijden. Als u een badkamer helemaal veilig wilt maken, kunt u het beste kiezen voor een veilige inloopdouche of instapbad. Deze zijn reeds voorzien van een lage instap, antislipvloer en handgreep. Bovendien maakt een neerklapbare zitting of douchestoel het douchen gemakkelijker en comfortabeler voor ouderen.

Om ook het toiletbezoek voor senioren te vergemakkelijken, is een douchetoilet een goede uitkomst. Met zijn ingebouwde bidet functie zorgt een douchetoilet voor een gevoel van frisheid met één druk op de knop.

In ons artikel over voordelen van een veilige badkamer voor senioren vind u meer informatie over dit onderwerp.

Omgaan met het dagelijks leven en de zorg

Naast structurele aanpassingen hebben senioren vaak ook ondersteuning nodig in het dagelijks leven. Koken, boodschappen doen, aan- en uitkleden, dagelijkse hygi√ęne, wandelen - al deze activiteiten kosten meer moeite naarmate wij ouder worden. Hulpmiddelen ondersteunen senioren bij deze dagelijkse activiteiten. Hulpmiddelen voor ouderen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt en helpen bijvoorbeeld bij het pakken en openen van voorwerpen of bij het aankleden. Een scootmobiel maakt weer het winkelen voor senioren gemakkelijker en stelt hen in staat hun omgeving weer te verkennen.

Natuurlijk moet op een bepaald moment ook de hulp van verzorgers of familieleden worden overwogen. Afhankelijk van de zorgbehoefte kan de zorg op oudere leeftijd individueel worden aangepast. Van thuishulp tot voltijdse zorg.

Kosten en financiering

Om langer zelfstandig thuis te wonen, moet er rekening gehouden worden met verschillende kosten. De verbouwing of aanpassing van de woning, de aankoop van hulpmiddelen en de zorg brengen allemaal kosten met zich mee.

customer-journey-demo

Hoeveel het kost om thuis te blijven wonen, kan sterk vari√ęren. Het hangt ervan af hoe lastig de aanpassingen zijn en hoeveel zorg er nodig is. Maar senioren staan er in dit opzicht niet alleen voor. Enerzijds is er de mogelijkheid om bij de gemeente hulp aan te vragen voor een traplift of een scootmobiel. Anderzijds zijn er verschillende financieringsmogelijkheden, ook voor senioren. Mobilae kan hier goed advies in geven.

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen

Wanneer de mogelijkheid en de wens er is om op oudere leeftijd in eigen huis te blijven wonen, kan dit met de juiste maatregelen bereikt worden. De aankoop van een huis- of traplift en de verbouwing van de badkamer zorgen voor een mobiel, veilig en zelfstandig leven in eigen huis. Ook de nodige steun en zorg voor het dagelijkse leven helpen senioren om het leven thuis mogelijk te maken en te vergemakkelijken. Het is altijd een goed idee om deze opties te overwegen. Het maakt senioren immers niet alleen gelukkiger om langer thuis te blijven wonen, het zal ook bijdragen aan een langer en gezonder leven.

Bronnen


"Social relationships and mortality risk: A meta-analytic reveiw," Holt-Lunstad, Julianne, Smith, Timothy R., and Layton, Bradley J, PLOS Medicine, 2010.
"Loneliness and Social Isolation as Risk Factors for Mortality," Julianne Holt-Lunstad, Perspectives on Psychological Science, 2015