Voor meer vitae

Gepubliceerd op 🞄Bijgewerkt op

Zijn videospelletjes goed voor senioren?

Het spelen van games is een van de manieren om van het leven te genieten. Het is aangetoond dat het de hersenkracht verhoogt en andere voordelen biedt die met de hersenen te maken hebben. Het is een geweldige manier om te ontspannen na een drukke dag.

two older men playing videogames

In feite kan iedereen videospelletjes spelen, ongeacht de leeftijd. Maar het lijkt erop dat kinderen en tieners vaak aan videospellen worden gelinkt. Maar ook senioren kunnen baat hebben bij het spelen van geschikte videospellen om hun motorische en cognitieve vaardigheden te verbeteren.

Er zijn veel bord- en kaartspellen die speciaal zijn gemaakt om aan de behoeften van senioren te voldoen, maar hoe zit het met videospellen? In dit stuk gaan we nog dieper in op de mogelijkheden van videospellen voor ouderen. Waarom is het niet algemeen bekend dat senioren baat kunnen hebben bij het spelen van videospellen? Kan het spelen van video- en computerspellen senioren helpen om hun geheugen en kernvaardigheden te verbeteren en hen bovendien in staat stellen zich te ontspannen? Als u op zoek bent naar een nieuwe manier om de tijd te doden, hopen we dat dit artikel uw interesse wekt.

Welk spel moet ik kiezen, een videospel of een bordspel?

Eigenlijk zijn zowel videospellen als bord- of kaartspellen goed voor senioren. Ze bevorderen allemaal dezelfde voordelen, alleen op verschillende manieren.

Terwijl er genoeg onderzoek is dat de voordelen van het spelen van bord- of kaartspellen vermeldt, kan hetzelfde niet worden gezegd van onderzoek dat zich richt op videospellen voor oudere volwassenen. Daar zijn twee verklaringen voor.

De eerste verklaring is dat, in vergelijking met video- of computerspellen, bord- of kaartspellen vaker worden benadrukt als zijnde ‘heilzamer’ voor senioren. Aangezien bordspellen ‘offline’ worden gespeeld, is het voor senioren gemakkelijker om uit te zoeken hoe ze die spellen moeten spelen dan videospellen, waarvoor een apparaat nodig is om te beginnen. Het is ook mogelijk dat het komt omdat senioren meer vertrouwd zijn met deze bordspellen omdat ze al zo lang gebruikelijk zijn. We zijn beter op de hoogte van de voordelen van bordspellen voor senioren omdat ze op grotere schaal worden gespeeld.

Dit resulteert in de tweede verklaring. Aangezien we geneigd zijn bordspellen voor senioren te kiezen, weten te weinig mensen dat er ook videospellen voor senioren bestaan. Daarom blijft het potentieel van videospellen voor ouderen onbenut omdat noch spelontwikkelaars noch instellingen voldoende aandacht besteden aan de demografische groep door het maken of promoten van de voordelen van seniorvriendelijke spellen.

Ondertussen zijn dit beproefde voordelen van videospellen voor senioren.

Algemene voordelen van het spelen van videogames voor senioren

Senioren zouden om een aantal goede redenen moeten beginnen met het downloaden van games op hun smartphones of tablets:

Cognitieve vaardigheden verbeteren

Videogames kunnen mensen helpen om niet alleen hun fysieke of motorische vaardigheden te verbeteren, maar ook hun mentale vaardigheden, met name hun vaardigheid in kortetermijngeheugen. Onderzoekers van de University of California San Diego melden dat speciale 3D-videogames de cognitieve prestaties bij gezonde oudere volwassenen konden verbeteren. Zij ontdekten dat de training mensen niet alleen beter maakte in het doen van meer dan één ding tegelijk, maar ook hun werkgeheugen en vermogen om geconcentreerd te blijven verbeterde.

Uit onderzoek blijkt ook dat actiespelletjes zoals Pac-Man en Donkey Kong het vermogen om snel te reageren verbeteren, en First Person Shooter (FPS, of videospelletjes die vanuit het standpunt van de speler worden gespeeld) lijken de waarneming beter te verbeteren dan eenvoudige puzzelspelletjes.

first person games example

Probeer 3D-videospellen te spelen om de cognitieve prestaties te verbeteren. 3D-videospellen zijn spellen die driedimensionale graphics gebruiken om een virtuele wereld te creëren die diepte lijkt te hebben en vanuit verschillende hoeken kan worden verkend. De tijdloze klassieke Mario Bros spellen op Nintendo spelcomputers zijn voorbeelden van 3D videospellen die u kunt proberen. De besturing van deze spellen is gemakkelijk te leren voor alle leeftijden.

Mentale stimulatie

Een onderzoek uit 2017 heeft het verband aangetoond tussen het spelen van videogames met een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer. In dit onderzoek werd gekeken hoe het spelen van 3D-games zoals Super Mario 64 de groei van hersenweefsel in verschillende delen van de hersenen beïnvloedt, met name de hippocampus, die in verband wordt gebracht met het geheugen en de progressie van Alzheimer.

Tijdens deze studie werden senioren van 55 tot 75 jaar in drie groepen verdeeld: Groep 1 speelde regelmatig Super Mario, groep 2 nam deel aan digitale pianolessen en groep 3 ondernam tijdens de studie geen nieuwe activiteiten.

Toen de studie was afgelopen, bleek uit de resultaten dat de grijze stof in de hippocampus van de videospel groep veel meer was verbeterd dan die van de andere twee groepen. Geconcludeerd kan worden dat ouderen meer baat hebben bij het spelen van videospelletjes dan bij het leren van een muziekinstrument als het gaat om het verlagen van hun risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.

Hand-oog coördinatie verbeteren, vooral fysieke spellen

Videospellen kunnen ook de fysieke voordelen verbeteren, vooral als je graag Wii Sports of andere videospellen met fysieke mechanismen speelt op spelcomputers zoals de Nintendo Switch of de Nintendo Wii. De Nintendo Wii is een spelsysteem met speciale bewegingsgevoelige afstandsbedieningen. Deze afstandsbedieningen hebben een revolutie teweeggebracht door gebruikers in staat te stellen spellen te besturen met hun fysieke bewegingen. Nintendo Switch daarentegen is een nieuwe kijk op de Nintendo Wii. Om Nintendo Switch te spelen, kunnen gebruikers hem aansluiten op hun tv, hem gebruiken als draagbare spelcomputer of de handbediening verwijderen om van het Switch-scherm een miniatuur-tv te maken (tafelgebruik). Je kunt met één of twee afstandsbedieningen spelen door deze van het apparaat te verwijderen. Met een speciale polsband kun je de afstandsbediening draadloos gebruiken om sportspelletjes of spellen waarbij je moet bewegen te spelen.

Bepaalde spellen die fysieke beweging vereisen, kunnen senioren helpen hun evenwicht en coördinatie te verbeteren omdat ze beslissingen moeten nemen en snel moeten bewegen.

kids and adult on VR

‘Virtual reality’ (VR) spellen hebben ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de fysieke ontwikkeling van senioren. In het kader van een studie werden senioren getraind op een loopband met behulp van VR. De VR toonde de voeten van de deelnemers op de loopband en plaatste enkele eenvoudige obstakels in hun weg waar ze overheen moesten stappen. Het resultaat was dat de deelnemers een lager valrisico hadden.

Verbeterde communicatie en band met andere familieleden

In Canada werd een onderzoek gedaan in een woonzorgcentrum en een instelling voor begeleid wonen. Sommige leden van deze groepen hadden eerder eenvoudige spellen gespeeld. De studie ontdekte dat het spelen van videospelletjes hun vermogen om te communiceren met elkaar, het personeel en hun eigen vrienden en familie verbetert. Videospelletjes bleken een groter positief effect te hebben dan bordspelletjes in de focusgroepen, omdat ze de deelnemers aanmoedigden om nauwere banden met hun leeftijdsgenoten te ontwikkelen.

Door videospelletjes te spelen, ontdekten ze dat ze hun relatie met de jongere generaties in hun familie konden versterken. Ze ontdekten een rode draad die hen met hun kleinkinderen verbond door hun gedeelde liefde voor videospellen.

Videospelletjes en communicatie

Er zijn tegenwoordig veel video- of computerspellen beschikbaar die zijn ontworpen om online en in ‘real time’ te worden gespeeld. Bij het schietspel Call of Duty bijvoorbeeld geeft online spelen tegen spelers uit de hele wereld je de beste spelervaring. Of, als je liever ontspant met een landbouw- en knutselspel genaamd Animal Crossing, moet je naar de eilanden van andere spelers reizen om de nodige bouwmaterialen, voedsel en meubels te verzamelen. Het is dan ook geen wonder dat gaming de hele wereld bij elkaar heeft gebracht. Er bestaan zowel online als offline gemeenschappen om de belangstelling voor deze spellen te stimuleren.

Bovendien kan het samen spelen van videospellen grootouders en kleinkinderen helpen een band op te bouwen. Senioren kunnen interesses herontdekken die ze vergeten waren. Zo leerde de kleinzoon van een 93-jarige opa in Tokio hem racespelletjes spelen. Vanwege zijn eerdere ervaring als taxichauffeur wekte dit zijn interesse en nieuwsgierigheid. Uiteindelijk heeft het spelen van videospelletjes hem niet alleen gelukkig gemaakt en hem herinnerd aan zijn oude baan, maar het heeft hem ook geholpen dichter bij zijn kleinzoon te komen. Bekijk de hartverwarmende video hier.

Welke videospellen zijn het beste voor senioren?

Over het algemeen houden senioren van videospelletjes die gemakkelijk te spelen zijn en waarvoor geen snelle reactietijd nodig is. Ze houden ook van eenvoudige mobiele spelletjes zoals ‘point-and-click’ spellen, object-zoeken spellen, puzzel spellen zoals Patience of Tetris, of ‘tile-matching’ spellen zoals Bejeweled.

Woman and girl playing xbox kinect

Senioren kunnen echter ook genieten van spellen op andere apparaten. De sportspellen van de Nintendo Switch kunnen goed bij hen passen als ze van actieve of op beweging gebaseerde spelletjes houden. Ze kunnen de Switch-controllers aan een polsband vastmaken en spellen spelen zoals Nintendo Switch Sports. Xbox Kinect sporttitels zijn ook geschikt. Xbox is een door Microsoft geproduceerde spelcomputer, en de Kinect-sensor is hun extra apparaat om bewegings gebaseerde spelletjes te spelen. Als ze moeite hebben om controllers vast te houden, zijn Kinect sportspellen beter, omdat ze geen afstandsbedieningen hoeven vast te houden.

Senioren kunnen ook proberen kalmerende ‘role-playing’ spellen (RPG games) te spelen, dat zijn games waarin deelnemers de rol van een personage aannemen. Eenvoudige RPG-spellen draaien meestal om eenvoudige verhaallijnen, zoals het verzorgen van je eigen boerderij of basisvaardigheden op het gebied van management. Spellen in dit genre zoals Animal Crossing voor de Nintendo Switch of Stardew Valley zijn fantastische opties voor ouderen.

Game screenshot in Dutch

Druk op "Start" om te spelen

Dus waar wacht je nog op? Videogames brengen, net als bordspellen, vreugde in ieders leven. Inclusief senioren. De combinatie van de juiste videospelletjes en een gezonde levensstijl (sport en rijke voeding) zal je alleen maar gelukkiger maken, wat de sleutel is tot een geestelijk en lichamelijk gezond leven.